lunes, 27 de septiembre de 2010

BERNAT PESCAIRE

Bernat pescaire-Ardea cinerea- Agró blau. (Valencia-Balears). 84-102 cm (E.155-175)-Molt gran i gris. Ad. amb el coll i part del pit blancs, amb dues frangres longitudinals negres discontinues. Front blanc i plomalls filiformes negres que s'estenen cap al clatell.

Ad.nupcial amb el bec i les potes grogencs, grisencs la resta de l'any. en vol, rèmiges gris fosc i panells alars gris clar. Joves, reconeixibles fins al segon any, amb coll i pit grisenc i pili negrós- Veu, un "crac" més ronc que el del martinet de nit- Aiguamolls i rius, fins i tot de mida petita.


A l'hivern també en conreus herbacis- Colonial, rarament pp. aillades. Cria tant en abres com enmig de canyissars. Part de la població d'hàbits nocturns i part d'hábits diürns- Cria a bona part d'Europa.

A l'hivern al S i O, i a l'Àfrica- Present tot l'any, amb entrada hivernal d'exs. del Ci n d'Europa (IX-III). Població reproductora en expansió (1500 pp).










A l'hivern més de 6000 exs. Principal colònia de cria a l'Albufera de València. Colònies importants al pantà d'Utxesa i al parc de la Ciutadella de Barcelona.





Colònies menors al Delta de l'Ebre i a alguns aiguamolls i cursos fluvials del Rosselló, Catalunya i Pais Valencià. Pot haver criat a les Balears. Presència estival d'ocells no reproductors a la major part d'aiguamolls de Catalunya i Balears.



No hay comentarios:

Publicar un comentario